Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 22 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje communicatie  pijltje Didactische vaardigheden van jou als trainer: 5 tips
Share

Didactische vaardigheden van jou als trainer: 5 tips


Zoek artikelen

Communicatie (11)
Digitale tools (2)
Opleidingsinformatie (7)
Productiviteit (3)
Vitaliteit (6)

Alle artikelen (29)
 
Auteur: Marja Cousijnse
Laatste update: 07/05/2024
Publicatiedatum: 01/01/2020

Trainingen zijn erg waardevol en dat maakt het beroep als trainer ook zo bijzonder. Als trainer heb je de mogelijkheid om anderen te helpen, iets te leren en te inspireren. Hoe pak je dit succesvol aan en hoe zorg je dat de ‘stof’ blijft hangen?

Als trainer verzorg je trainingen, lessen of presentaties, live voor een publiek of online. Het is dan belangrijk om bepaalde didactische en communicatieve vaardigheden te bezitten. Deze skills zorgen ervoor dat jouw lesstof glashelder overkomt en je toehoorders inspireert.

Didactische vaardigheden

Didactische vaardigheden heb je nodig om anderen iets te leren. Het gaat over onderwijzen, inspireren, motiveren, een les goed opbouwen, vragen beantwoorden en omgaan met weerstand. Niemand is hetzelfde, dus moet een trainer goed kunnen aanvoelen of de lesstof juist is en dit ook overbrengen. Regelmatig komt hier improvisatie en creativiteit bij kijken.

Om de juiste didactische vaardigheden te ontwikkelen, bestaan er verschillende opleidingen, zoals ‘Train de trainer’. In deze blog geven wij jou alvast vijf tips.

Tip 1: weet wie je traint

Zorg voordat je begint altijd dat je weet wie je tegenover je hebt. Wat is het niveau? En waar ligt de interesse? Zo voorkom je dat je informatie geeft die al bekend is of waar je cursisten geen oren naar hebben. Een andere manier om dit te voorkomen, is door tijdens je trainingen interactie aan te gaan. Zo meet je meteen of je deelnemers alles kunnen volgen en of zij het nog wel interessant vinden.

Tip 2: straal autoriteit uit

Vergeet niet dat jij de expert bent. Als trainer is het belangrijk om dit ook uit te stralen. Begin met een korte introductie en vertel je publiek hierin wat je allemaal gedaan en bereikt hebt, zodat zij weten wat je voor ze kan betekenen. Zorg dat je een rechte rug hebt, kijk je deelnemers kalm en stuk voor stuk aan en laat genoeg pauzes vallen in je verhaal. Laat je bovendien niet zomaar onderbreken.

Tip 3: humor kan geen kwaad

Vergeet niet om af en toe ook een grap te maken. Door humor in je trainingen te verwerken, houd je het luchtig en voorkom je dat je autoritair overkomt. Daarnaast vertel je tijdens een presentatie vaak veel informatie in korte tijd. Het is dan voor veel mensen lastig om geconcentreerd te blijven. Door humor te gebruiken, geef je de deelnemers kleine pauzes om de informatie te verwerken en hun aandacht bij het verhaal te houden.

Tip 4: stuur op tijd bij

Het kan gebeuren dat je training niet zo soepel verloopt als je had verwacht of gehoopt. Misschien is de sfeer niet goed of is je publiek onrustig. Wat de reden ook is, durf bij te sturen! Zeg waar het op staat en geef aan wat je opmerkt. Zo kan je de (gespannen) sfeer doorbreken als trainer. Door iedereen wakker te schudden, raken ze weer betrokken bij de training.

Tip 5: train de trainer

Het is essentieel om als trainer af en toe zelf ook een training te volgen. Zoals je weet, leer je hier ontzettend veel van! Je geheugen wordt weer even opgefrist en je leert weer nieuwe technieken. Zo kan je eens van methodiek veranderen of andere oefeningen gebruiken. Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen.

Na deze ‘Train de trainer’-training heb jij je didactische vaardigheden opgefrist en verzorg je voortaan vol zelfvertrouwen live of online aantrekkelijke presentaties en trainingen die door jou, of anderen, zijn ontworpen.


Training Train de trainer - Didactische vaardigheden

Heb je na deze blog het gevoel dat je jouw didactische vaardigheden bij wilt spijkeren en wil je meer leren over het professioneel toepassen van trainingstechnieken?

Bekijk dan deze training


Bekijk alle inspiratie-artikelen

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen

Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie