


Kun je een adviesnota of beleidstekst vergelijken met een muziekstuk?
Auteur: Anne-Loes van Huijstee-de MildtJazeker! Het thema, de variatie en de diepgang vind je in beide terug. Een goede formulering en het samenspel tussen de woorden in je tekst geeft je lezer zin om door te lezen. Het resultaat is een aantrekkelijke goed geschreven beleidstekst met een overtuigende argumentatie.
Je krijgt het allemaal voor elkaar door schematisch en planmatig te werken in je aanpak. Hierdoor krijg je snel grip op je schrijfproces en ontstaat er snel een aantrekkelijke goed geschreven tekst.
Structureer rondom het thema
Net als in een mooi gecomponeerd muziekstuk komt het thema regelmatig terug in een goed gestructureerde adviesnota of beleidstekst.
Schrijf gevarieerd en met diepgang
Verder kent een muziekstuk variatie op het thema en diepgang. Ook in een adviesnota of een beleidstekst vind je variatie op het thema en diepgang (argumentatie).
Formuleer overtuigend en aantrekkelijk
Daarnaast is het belangrijk hoe je het schrijft: ‘C’est le ton qui fait la musique’.
Stem je tekst af tot een geheel
Zie de muzieknoten als een team. Als alle ‘noten’ op elkaar zijn afgestemd vormen ze een prachtig orkest. Zo'n goed verhaal ‘raakt’ de lezer net als muziek.
Wil je meer grip op beleidsteksten of adviesnota's? Een slimme tekstopbouw, aantrekkelijke formulering en overtuigende argumentatie zijn belangrijk. Onze schrijftrainers stimuleren je creativiteit en geven je handige werkstructuren voor je schrijfproces. Met als resultaat: goed geschreven beleidsteksten en adviesnota's.
Op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.