Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 22 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje communicatie  pijltje Wat is jouw taalniveau volgens het ERK?
Share

Wat is jouw taalniveau volgens het ERK?


Zoek artikelen

Communicatie (11)
Digitale tools (2)
Opleidingsinformatie (7)
Productiviteit (3)
Vitaliteit (6)

Alle artikelen (29)
 
Auteur: Marja Cousijnse
Laatste update: 07/05/2024
Publicatiedatum: 01/01/2020

Altijd al een taal willen leren? Het is belangrijk om te weten op welk taalniveau je nu zit en welk niveau je einddoel is. Het Europees Referentie Kader (ERK) is een instrument dat de verschillende taalniveaus van de moderne vreemde talen in kaart brengt. Het biedt een basis voor de uitwerking van lesprogramma's, leermaterialen en examens voor onze taalcursussen.

Wat is het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen?

In 2001 werd het ERK ontwikkeld door de Raad van Europa en sindsdien heeft het een belangrijke plek gekregen in het Nederlandse talenonderwijs. Vanaf 2020 is er een vernieuwde versie van het ERK: het Companion Volume.

Het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) deelt je in op zes taalniveaus. Dit wordt gedaan op basis van jouw taalvaardigheid in een vreemde taal. De zes verschillende taalniveaus lopen op van A1, A2 (basisgebruiker), naar B1, B2 (onafhankelijk gebruiker) tot C1, C2 (vaardig gebruiker).


Het ERK onderscheidt vijf verschillende vaardigheden in een vreemde taal, namelijk lezen, luisteren, interactie, productie en schrijven.

Wil je een taalniveau omhoog? Lees dan verder en kom erachter wat de verschillende niveaus inhouden én hoe je jouw taalniveau kan verbeteren.


De verschillende taalniveaus

De taalniveaus zijn verdeeld in drie categorieën met ieder 2 niveaus:

  1. basis (A1 en A2)
  2. onafhankelijk (B1 en B2)
  3. vaardig (C1 en C2)

Hieronder zijn deze zes taalniveaus uitgelegd. Ieder taalniveau kun je gebruiken om aan te tonen hoeveel je weet van een vreemde taal.

Taalniveaus Europees Referentie Kader

A1 Met taalniveau A1 begrijp je woorden of namen die vertrouwd zijn en kan je eenvoudige korte zinnen formuleren.
A2 Dit is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen heeft gedaan. In dit geval begrijp je korte eenvoudige teksten en ben je in staat om informatie te vinden in eenvoudige teksten zoals een advertentie of een menukaart.
B1 Met taalniveau B1 begrijp je teksten die voor het grootste gedeelte uit veelgebruikte bekende woorden bestaan. Je kunt dus ook moeilijkere taal begrijpen, als de woorden maar bekend zijn en je daarmee te maken hebt door bijvoorbeeld werk of een hobby.
B2 Heb je taalniveau B2? Dan begrijp je een tekst, waarin de schrijver een standpunt inneemt over een actueel onderwerp.
C1 Met taalniveau C1 kan je lange en complexe teksten begrijpen. Dat geldt voor specialistische artikelen en technische instructies, zelfs als deze over een ander vakgebied gaan.
C2 Dit is het taalniveau van zeer taalvaardige mensen. Je begrijpt nu alle teksten.

Domeinen taalniveaus

Het ERK onderscheidt vier domeinen waarbinnen communicatieve situaties kunnen plaatsvinden. Deze domeinen zijn:

  • Het dagelijks leven (persoonlijk domein): situaties waarmee je zelf te maken krijgt. Denk aan een hobby en contact met familie en vrienden. Ook het lezen van een boek of tijdschrift voor eigen plezier valt hieronder.
  • De publieke sector (publiek domein): situaties waarin je je in publieke ruimtes begeeft. Denk aan een restaurant, aan een loket of wanneer je contact moet leggen met bedrijven of andere instellingen.
  • Werk (professioneel domein): alle werkgerelateerde situaties.
  • Opleiding (educatief domein): alle situaties die betrekking hebben op school en opleiding.

Hoe verbeter je jouw taalvaardigheid?

Je taalniveau kan je op verschillende manieren verbeteren. Je kan dit bijvoorbeeld doen door middel van zelfstudie. Pak er een woordenboek bij of koop één van de vele leerboeken of ander lesmateriaal waar je een taal mee kan leren. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van apps, zoals Duolingo.

Een andere manier om je taalniveau te verbeteren, is het volgen van een cursus. Er bestaan veel verschillende taalcursussen die jou kunnen helpen. Dit kan zowel een online cursus als een fysieke training zijn. Vaak heb je dan een docent die jouw vragen kan beantwoorden en die je de belangrijkste taalregels uitlegt. Bij een cursus krijg je passend lesmateriaal om je de taal zo goed mogelijk aan te leren.


Van B2 naar C1

Bij train2work vind je verschillende cursussen om voor je werk je schriftelijke taalvaardigheid in het Nederlands of het Engels bij te spijkeren.

Bekijk onze taalcursussen waarmee je je schrijfniveau van B2 naar C1 tilt

Bekijk alle inspiratie-artikelen

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen

Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie