Altijd al een taal willen leren? Het is belangrijk om te weten op welk taalniveau je nu zit en welk niveau je einddoel is. Het Europees Referentie Kader (ERK) is een instrument dat de verschillende taalniveaus van de moderne vreemde talen in kaart brengt. Het biedt een basis voor de uitwerking van lesprogramma's, leermaterialen en examens voor onze taalcursussen.
In 2001 werd het ERK ontwikkeld door de Raad van Europa en sindsdien heeft het een belangrijke plek gekregen in het Nederlandse talenonderwijs. Vanaf 2020 is er een vernieuwde versie van het ERK: het Companion Volume.
Het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) deelt je in op zes taalniveaus. Dit wordt gedaan op basis van jouw taalvaardigheid in een vreemde taal. De zes verschillende taalniveaus lopen op van A1, A2 (basisgebruiker), naar B1, B2 (onafhankelijk gebruiker) tot C1, C2 (vaardig gebruiker).
Het ERK onderscheidt vijf verschillende vaardigheden in een vreemde taal, namelijk lezen, luisteren, interactie, productie en schrijven.
Wil je een taalniveau omhoog? Lees dan verder en kom erachter wat de verschillende niveaus inhouden én hoe je jouw taalniveau kan verbeteren.
De taalniveaus van het ERK zijn verdeeld in drie categorieën met ieder 2 niveaus:
Hieronder zijn deze zes taalniveaus uitgelegd. Ieder taalniveau kun je gebruiken om aan te tonen hoeveel je weet van een vreemde taal.
A1 | Met taalniveau A1 begrijp je woorden of namen die vertrouwd zijn en kan je eenvoudige korte zinnen formuleren. |
A2 | Dit is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen heeft gedaan. In dit geval begrijp je korte eenvoudige teksten en ben je in staat om informatie te vinden in eenvoudige teksten zoals een advertentie of een menukaart. |
B1 | Met taalniveau B1 begrijp je teksten die voor het grootste gedeelte uit veelgebruikte bekende woorden bestaan. Je kunt dus ook moeilijkere taal begrijpen, als de woorden maar bekend zijn en je daarmee te maken hebt door bijvoorbeeld werk of een hobby. |
B2 | Heb je taalniveau B2? Dan begrijp je een tekst, waarin de schrijver een standpunt inneemt over een actueel onderwerp. |
C1 | Met taalniveau C1 kan je lange en complexe teksten begrijpen. Dat geldt voor specialistische artikelen en technische instructies, zelfs als deze over een ander vakgebied gaan. |
C2 | Dit is het taalniveau van zeer taalvaardige mensen. Je begrijpt nu alle teksten. |
Het ERK onderscheidt vier domeinen waarbinnen communicatieve situaties kunnen plaatsvinden. Deze domeinen zijn:
Je taalniveau kan je op verschillende manieren verbeteren. Je kan dit bijvoorbeeld doen door middel van zelfstudie. Pak er een woordenboek bij of koop één van de vele leerboeken of ander lesmateriaal waar je een taal mee kan leren. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van apps, zoals Duolingo.
Een andere manier om je taalniveau te verbeteren, is het volgen van een cursus. Er bestaan veel verschillende taalcursussen die jou kunnen helpen. Dit kan zowel een online cursus als een fysieke training zijn. Vaak heb je dan een docent die jouw vragen kan beantwoorden en die je de belangrijkste taalregels uitlegt. Bij een cursus krijg je passend lesmateriaal om je de taal zo goed mogelijk aan te leren.
Bij train2work vind je verschillende cursussen om voor je werk je schriftelijke taalvaardigheid in het Nederlands of het Engels bij te spijkeren.
De Nederlandse taal is gecompliceerd. Hier vind je de trucs en...
Word een expert in het schrijven van klantgerichte en professionele...
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur
070 385 86 52
info@train2work.nl
maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur