Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 23 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 

Sterk presenteren met PowerPoint? Begin met betere slides

Auteur: Denise Paalvast

Je hebt een goed verhaal. Je weet waar je het over hebt. En tóch dwalen de blikken in de zaal langzaam af naar telefoons of de klok. Herkenbaar? Grote kans dat het niet aan jou ligt, maar aan je PowerPoint-slides.

Veel professionals gebruiken hun slides als spiekbrief: vol tekst, rommelig opgemaakt en zonder logische lijn. Dat werkt averechts. In plaats van steun geven je slides je publiek juist een reden om af te haken. Zonde van je verhaal, zonde van je voorbereiding.

Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen. In deze blog lees je de 5 meest gemaakte PowerPoint-fouten. Natuurlijk lees je ook wat je kunt doen om jouw presentatie weer fris, helder en overtuigend te maken.

Met elke PowerPoint slide heb je een kans om van je publiek, fans te maken

Met elke dia heb je een kans om van je publiek, fans te maken

1. Te veel tekst op je slides

Je publiek komt voor jouw verhaal. Niet om lange teksten op je slides te lezen. (In het Nederlands noemen we het vaak 'dia's', internationaal is 'slides' het meest gebruikt.) Toch staan er op veel slides nog steeds hele verhalen, bullets en blokken tekst. Alsof het een Word-document is. Het gevolg? Je publiek raakt afgeleid. Terwijl jij praat, zijn zij aan het lezen. En mensen kunnen meestal maar één ding tegelijk goed doen.

Hoe maak je sterke PowerPoint-slides?

Houd je slides visueel. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het is de bedoeling dat dit jouw verhaal kracht geeft. Gebruik maximaal 5 bullets, korte kernwoorden en ondersteunende beelden.

Tip Wil je persoonlijk advies op jouw PowerPoint-presentatie? Dan is de training 'Microsoft PowerPoint - personal training' misschien iets voor jou.

2. Geen duidelijke structuur

Spring je van de hak op de tak? Dan verlies je de aandacht. Een goed verhaal heeft een kop, romp en staart. Dat geldt ook voor presentaties. Toch ontbreekt die lijn vaak.

Hoe begin ik met een PowerPoint-presentatie?

Start met een sterke opening (het probleem), werk toe naar de kern (oplossing) en sluit af met actie. Gebruik je slides als kapstokken. Geef aan het begin van je presentatie aan wat jouw structuur is, dan weet je publiek wat ze kan verwachten. Wil je hierin een echte pro worden? Bekijk dan eens het programma van de training Professioneel presenteren.

Tip Herhaal tijdens je presentatie regelmatig kort het programma. Zo herinner je je publiek aan de rode draad én laat je zien dat je vertelt wat je hebt beloofd.

3. Te veel kleur en onrustige overgangen

Felgekleurde letters, bewegende titels en knipperende grafieken: het kán, maar het leidt af. Stijl is belangrijk, maar het mag je boodschap nooit overschreeuwen.

Wat is de 7x7-regel in PowerPoint?

Een veelgebruikte vuistregel voor PowerPoint is de 7x7-regel: maximaal 7 woorden per regel en 7 regels per slide. Dat helpt om je PowerPoint slides (of dia's) overzichtelijk te houden. Maar eerlijk? Die regel alleen is niet genoeg. Wat je presentatie écht sterk maakt, is visuele rust, duidelijk contrast en consistente opmaak. Dat betekent: genoeg witruimte, rustige kleuren, en één stijl in lettertype en beeldgebruik.

Tip Bekijk je slides eens door een andere bril. Is alles goed leesbaar voor mensen die kleurenblind zijn? Of is je lettertype geschikt voor mensen met dyslexie? Je kunt dit testen met verschillende tools, zoals de kleurenblindheidsimulator.

4. Grafieken zonder uitleg

Grafieken zijn geweldig… Als je uitlegt wat mensen zien. Veel presentaties laten een overvolle grafiek zien en gaan dan door naar de volgende dia. Dat is verwarrend.

Hoe gebruik je grafieken in PowerPoint?

Gebruik grafieken in PowerPoint om je punt visueel te versterken. Mensen houden van data en cijfers, dit zet (overtuigings)kracht achter jouw verhaal. Kies het juiste type grafiek. Houd het ontwerp simpel en gebruik maximaal drie kleuren. Licht de grafiek kort toe en focus op één kernboodschap. Gebruik animatie om elementen stapsgewijs te tonen. Zo blijft je publiek gefocust en snapt iedereen wat je laat zien.

Tip Een grafiek in je presentatie is een mooi moment om interactie te krijgen met je publiek. Vraag of alles goed leesbaar achter in de zaal en controleer of dat iedereen de grafiek op de juiste manier interpreteert.

Gebruik in je PowerPoint presentatie maximaal 3 kleuren in je grafieken om je slide overzichtelijk te houden.

Gebruik in je PowerPoint-presentatie maximaal 3 kleuren in je grafieken om je slide overzichtelijk te houden.

5. Jij leest je slides voor

Als jij letterlijk opleest wat op je slide staat, waarom ben je er dan nog? Waarom sta jíj op dat podium? Dan was een e-mail ook genoeg geweest.

Hoe maak je de perfecte presentatie?

De perfecte presentatie begint bij een helder verhaal en PowerPoint ondersteunt dat verhaal. Niet andersom. Jij bent de spreker, de slides zijn het decor. Vermijd het letterlijk opschrijven van wat je zegt; dat maakt je overbodig. Kies in plaats daarvan voor sterke beelden, kernwoorden en een logische opbouw. Elke dia helpt je publiek om je verhaal beter te volgen en te onthouden. Met elke dia heb je een kans om van je publiek, fans te maken.

Tip Gebruik je je eigen presentatie als spiekbriefje? Plaats dan je teksten in het 'notitie veld' onder je slide. Dit is tijdens je presentatie niet zichtbaar voor je publiek, maar wel voor jou als spreker!


Zo blijft je presentatie hangen

Houd het visueel rustig en werk met contrast. Gebruik duidelijke koppen op je slides en let erop dat je consistent bent in je PowerPoint-stijl. Zo ontstaat er een natuurlijke samenwerking tussen wat je zegt en wat je laat zien. Je wordt beter gehoord en je publiek onthoudt ook écht wat je vertelt.


Training PowerPoint Essentials

Wil jij meer handigheid krijgen in het maken van PowerPoint-presentaties en wil je leren hoe je presentatie visueel aantrekkelijk is voor je publiek? Dan ben je hier bij het goede adres.

Bekijk de training PowerPoint Essentials


Veelgestelde vragen over PowerPoint

Hoe maak ik betere PowerPoint-slides?

Kies één beeld per idee, gebruik grote kernwoorden en laat witruimte z'n werk doen. Je publiek moet kijken en luisteren, niet lezen en verdwalen.

Hoe kom ik aan gratis PowerPoint?

Microsoft biedt een gratis online versie van PowerPoint via je browser (zoek op: PowerPoint online).

Wat is de 7x7-regel in PowerPoint?

De 7x7-regel (max. 7 woorden per regel, 7 regels per dia) Deze regel is bedoeld om presentaties overzichtelijk en aantrekkelijk te houden, zodat de aandacht van het publiek gericht blijft op de belangrijkste punten.

Hoe begin ik met een PowerPoint-presentatie?

Begin niet met een dia, maar met een idee. Wat moet je publiek onthouden? Schrijf eerst je verhaal op een post-it per punt. Dan pas open je PowerPoint. Zo bouw je van binnen naar buiten: opening die pakt, kern die blijft hangen, afsluiting die iets in beweging zet.

Wat is het verschil tussen de gratis en betaalde versie van PowerPoint?

De gratis online versie van PowerPoint is handig voor basisgebruik: je kunt presentaties maken, bewerken en delen via je browser. De betaalde versie (via Microsoft 365) biedt meer functies: denk aan geavanceerde opmaakopties, animaties, AI-ondersteunde ontwerpvoorstellen, offline toegang en extra opslag.

Waar leer ik om een goede PowerPoint te maken?

Je leert sterke PowerPoint-slides maken in de training PowerPoint Essentials. Je ontdekt hoe je een presentatie opbouwt, visueel aantrekkelijk maakt en aanpast aan je publiek. Je werkt aan structuur, ontwerp en het gebruik van sjablonen. Met deze training maak je heldere en overtuigende PowerPoint-presentaties die wél blijven hangen.

 


Share

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie