Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 22 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje vitaliteit  pijltje Grip op stress met de Polyvagaaltheorie
Share

Grip op stress met de Polyvagaaltheorie


Zoek artikelen

Communicatie (11)
Digitale tools (2)
Opleidingsinformatie (7)
Productiviteit (3)
Vitaliteit (6)

Alle artikelen (29)
 
Auteur: Marja Cousijnse
Laatste update: 07/05/2024
Publicatiedatum: 12/03/2024

Stress lijkt een vast onderdeel van ons dagelijks leven, maar wat als er een manier bestaat om niet alleen stress te beheersen maar het ook om te zetten in iets positiefs? Dat is precies wat de revolutionaire Polyvagaaltheorie biedt. Deze blog neemt je mee op een korte reis door deze theorie en laat zien hoe je een leven met minder stress kunt leiden.

Grip op stress met de Polyvagaaltheorie

Wat is de Polyvagaaltheorie?

De Polyvagaal theorie, geïntroduceerd door Dr. Stephen Porges, geeft inzicht in ons autonome zenuwstelsel en hoe dit zenuwstelsel onze reacties op stress reguleert. De theorie helpt te begrijpen hoe ons lichaam en onze hersenen samenwerken om te reageren op stresssituaties. Als je de theorie begrijpt en je weet hoe je deze theorie praktisch toepast, dan kun je bij stress in je dagelijks leven bewust overschakelen naar een staat van welzijn voor een gezonder en stressvrijer leven.

Volgens deze theorie bestaat ons zenuwstelsel uit drie verschillende 'takken': de sympathische tak, die je in staat stelt te reageren op dreigingen; de parasympathische tak, die je helpt te ontspannen; en de ventrale vagus zenuw, die betrokken is bij gevoelens van veiligheid en verbondenheid. Hoewel de drie ‘takken’ worden gecontroleerd door verschillende delen van ons zenuwstelsel, worden ze allemaal rechtstreeks beheerd door de nervus vagus. Dit is een grote zenuw die vanuit de hersenen naar de darmen gaat en de hersenen met het lichaam verbindt. Deze nervus vagus speelt een sleutelrol bij het reguleren van onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en van onze emotionele toestand.

Er zijn technieken om de nervus vagus te stimuleren. Die technieken helpen je lichaam om van een alarmstaat naar een staat van veiligheid en sociale verbondenheid over te schakelen.

Hoe pas je de Polyvagaaltheorie toe voor stressvrij leven?

De Polyvagaaltheorie toepassen in je dagelijks leven kan via ademhalingsoefeningen, hartcoherentie, lichaamsgerichte oefeningen en positieve sociale interacties.

Hier zijn enkele technieken die je kunt proberen om de nervus vagus te stimuleren:

 

 1. Diepe ademhaling
  Langzame, diepe ademhaling kan de nervus vagus stimuleren en het parasympathische zenuwstelsel activeren, waardoor stress wordt verminderd en ontspanning wordt bevorderd.
   
 2. Mindfulness
  Het is aangetoond dat het beoefenen van mindfulness de activiteit in de ventrale nervus vagus verhoogt, waardoor gevoelens van kalmte en verbondenheid worden bevorderd.
   
 3. Sociale verbinding
  Het aangaan van positieve sociale interacties met anderen, zoals praten met vrienden of deelnemen aan groepsactiviteiten, kan de ventrale nervus vagus activeren en een gevoel van veiligheid en vertrouwen bevorderen.
   
 4. Lichamelijke activiteit
  Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het autonome zenuwstelsel te reguleren en een evenwichtige toestand te bevorderen.
   
 5. Yoga
  Bepaalde yogahoudingen, zoals de neerwaartse hond en de brug, kunnen de nervus vagus stimuleren en ontspanning en emotionele regulatie bevorderen.
   

(Bron: https://www.polyvagalinstitute.org/)

Stressvrij leven met de Polyvagaaltheorie

Wat zijn de voordelen van de Polyvagaaltheorie bij stressbeheersing?

Door inzicht in de Polyvagaaltheorie ga je stresssignalen herkennen en beheersen. Je kunt daarmee zelf actief een gestreste staat verlaten en overgaan naar een staat van ontspanning, waardoor je stressniveau daalt en je welzijn toeneemt.

Kun je de Polyvagaaltheorie makkelijk leren en toepassen?

Ja, iedereen kan de principes van de Polyvagaaltheorie leren en toepassen. Zo krijg je in onze praktische training 'Grip op stress' in 2 dagdelen een diepgaande kijk van onze experts op deze theorie, met praktische technieken die je direct kunt toepassen. Na afloop kun je hiermee direct aan de slag om stress beheersen en je veerkracht vergroten.


Neem de controle over je stressniveau terug

Ben je klaar om je stress actief aan te pakken en wil je ervaren hoe de Polyvagaaltheorie je daarbij helpt? Schrijf je dan nu in voor onze vitaliteitstraining 'Grip op stress'. Je gaat actief aan de slag met praktische technieken en strategieën die je direct kunt toepassen voor een stressvrij leven!


Bekijk alle inspiratie-artikelen

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen

Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie