Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 22 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje vitaliteit  pijltje Hoe bereik je een gezonde digitale balans en verbeter je je focus?
Share

Hoe bereik je een gezonde digitale balans en verbeter je je focus?

Auteur: Mathilde van Arkel

"Ik vind mijn werk (leven) wel leuk, maar ik heb het gevoel dat ik continu ‘aan’ moet staan."

In deze tijd waarin we door steeds meer en steeds slimmere apparaten worden omringd, is het misschien niet gek dat we onszelf soms identificeren met kenmerken die die apparaten eigen zijn. Maar het is wel iets om bij stil te staan. Het is tijd om na te denken over hoe we een gezond evenwicht kunnen vinden tussen ‘aan’ en ‘uit’. Tijd om op zoek te gaan naar een betere balans tussen online en offline om ons weer echt opgeladen te voelen.

Machines kun je prima op stand-by laten staan, maar de mens is nu eenmaal anders ‘bedraad’. Wij hebben momenten nodig waarin we ons volledig loskoppelen om tot rust te komen en daarna weer optimaal aan het werk te kunnen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je een goede balans vinden tussen online en offline en zowel met als zonder je slimme apparaten leven en werken?

Digitale afleiding
Laat jij je makkelijk digitaal afleiden?

Wat is digitale balans?

Als je in balans bent, voel je je goed, gezond en in staat om de uitdagingen in je leven aan te gaan. Digitale balans betekent dat je een gezond evenwicht hebt tussen het gebruik van apparaten zoals smartphones en momenten zonder technologie. Het gaat om het vermogen om weerstand te bieden aan de aantrekkingskracht van apps, notificaties en constante online beschikbaarheid. Dit evenwicht is voor iedereen anders, maar als je het weet te vinden, heeft dat een positieve invloed op zowel de kwaliteit van je werk als je welzijn.

Volgens het digitale balansmodel van Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos Instituut voor mentale gezondheid heeft digitale balans invloed op je lichamelijke, sociale, en mentale gezondheid.


Hoe digitaal in balans ben jij?

Doe de zelftest en ontdek jouw huidige situatie.

Doe de zelftest 'Digitale balans'


Waarom is digitale balans moeilijk?

Velen van ons kennen de ervaring van langer scrollen dan gepland of dat je met een bepaald doel je telefoon pakt en ineens een half uur verder bent zonder dat doel bereikt te hebben. Of dat je al tijden ruimte wilt maken voor dat nieuwe project, maar dat je daar niet aan toe komt omdat je niet kunt opboksen tegen de stroom berichten in je inbox.

Het is moeilijk om je los te maken van deze apparaten omdat je brein bij elke melding de blijmakende en belonende stof dopamine afgeeft, waar je (onbewust) steeds meer van wilt. De moderne technologiesector speelt hier slim op in door lucratieve systemen te ontwerpen die onze aandacht vasthouden en steeds weer belonen. Hierdoor blijven we steeds opnieuw naar onze apparaten grijpen.

Zelfs de meest gedisciplineerde geest kan niet voorkomen dat zijn brein deze biochemische processen in gang zet bij het signaal van een appje op een oppoppende e-mail. Als je de verleiding om direct te reageren kan weerstaan, kost dat proces je veel energie en levert het stress op voor je brein. Dit verklaart waarom je je na een dag vol notificaties en onderbroken concentratie zo uitgeput kunt voelen.



Meer focus door betere balans

Net zoals je ervoor kunt kiezen om gezond te eten, kun je ook voor je mediaconsumptie een gezond dieet samenstellen. Zorg dat je de omstandigheden zo inricht dat de kans op succes groot is. Wil je niet worden gestoord door je telefoon? Zet meldingen dan uit, in plaats van jezelf te dwingen niet te reageren. Het is net zoals gezond eten: als je een gezonde lunch al klaar hebt staan, kies je daar eerder voor dan wanneer je met trek nog iets moet gaan voorbereiden.

Om hier beter mee om te gaan, is het belangrijk om te begrijpen dat aandacht als een spier werkt: hoe vaker je deze traint, hoe sterker hij wordt. Net zoals technologie ons brein kan beïnvloeden, kunnen we ons brein ook trainen om beter gefocust te blijven. Aandachtstraining kan op verschillende manieren, zoals yoga, meditatie, creatieve activiteiten of simpelweg een wandeling in de natuur. Dit helpt je op de korte termijn rustiger en productiever te zijn. Op de lange termijn geeft het je meer controle en voldoening. Jíj bepaalt waar je aandacht naartoe gaat, niet je apparaten!

Meer focus door digitale balans
Meer rust en focus door digitale balans

Wat kun je zelf doen?

Hieronder volgen vijf tips die je helpen een betere digitale balans te bereiken:

  1. Zet meldingen uit

    Open je mail, WhatsApp of andere apps alleen op momenten die voor jou passen, zodat je je echt kunt concentreren op waar je mee bezig bent. Voor urgente zaken kunnen mensen je altijd nog bellen.

  2. Werk met tijdblokken

    Plan specifieke tijdblokken waarin je ongestoord kunt werken. Zet eventueel een timer om geconcentreerd te blijven. Technieken zoals de Pomodoro-methode kunnen hier goed bij helpen.

  3. Betrek je collega’s

    Samen sta je sterker. Communiceer als je niet direct op elk bericht reageert en probeer van geconcentreerd werken een gedeelde missie te maken binnen je team. Dit werkt ook in de privésfeer met familie of vrienden.

  4. Neem échte pauzes

    De beste ideeën komen als je even niets doet. Micropauzes (zoals een halve minuut uit het raam staren) zijn al waardevol. Vermijd scrollen tijdens pauzes en probeer offline te ontspannen: klets bij met een collega, maak een wandeling of gebruik een printer op een andere afdeling.

  5. Creëer smartphonevrije ruimtes

    Bepaal plekken waar je je smartphone niet gebruikt. Dit helpt je om jezelf eraan te herinneren dat je je smartphone niet altijd nodig hebt. Denk aan ruimtes zoals de slaapkamer, het toilet of vergaderruimtes.

5 tips voor minder schermtijd
Tips voor minder schermtijd

Meer zin in digitale balans?

Digitale balans vinden en behouden lijkt in theorie eenvoudig, maar de praktijk is uitdagender, zeker door de verleiding van apparaten en apps die zijn ontworpen om onze aandacht vast te houden.

Wil je hier verder induiken en een betere balans leren vinden? Schrijf je dan in voor onze klassikale 3-uurs workshop Digitale balans | Meer focus, productiviteit en vitaliteit en ervaar direct meer rust en vrijheid!

Bekijk de workshop Digitale balans



FAQ - veelgestelde vragen over digitale balans

Wat is digitale balans?

Digitale balans betekent dat je een gezond evenwicht hebt tussen het gebruik van technologie en momenten zonder apparaten. Dit helpt je om rustiger, productiever en gezonder te zijn.

Waarom is digitale balans belangrijk?

Het zorgt ervoor dat je je aandacht beter kunt richten, minder stress ervaart, en je welzijn verbetert. Het helpt je om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven.

Hoe kan ik digitale balans bereiken?

Je kunt beginnen door meldingen uit te zetten, met tijdblokken te werken en smartphonevrije ruimtes te creëren. Deze eenvoudige stappen helpen je om bewuster om te gaan met technologie.


Bekijk alle inspiratie-artikelen
Share

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen

Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie