Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 22 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |     info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje communicatie  pijltje 8 tips voor een succesvol videogesprek
Share

8 tips voor een succesvol videogesprek

Auteur: Denise Paalvast

Online gesprekken voeren is een kunst op zich. Merk jij dat je steeds vaker videogesprekken voert? Je bent niet de enige. Online gesprekken met een klant via beeldbellen is het nieuwe normaal. Hoe kom jij over in zo’n online klantgesprek? Komt jouw boodschap net zo goed aan als wanneer je fysiek aanwezig bent?

Speciaal voor jou hebben wij een training gemaakt waarin we jouw communicatie- en presentatievaardigheden een boost geven.

Volg de training videoadviesgesprek met impact

In deze blog geven we alvast 8 tips voor het succesvol voeren van een videogesprek. 

Je kunt ook de bijpassende naslagkaart met tips hier downloaden.

8 tips voor een videoadviesgesprek met impact
Hoe kom jij over in een professioneel persoonlijk videogesprek? Hoe pak je een online adviesgesprek aan met je klant? Met deze 8 tips breid je je communicatie- en presentatievaardigheden uit.

1. Een online meeting voorbereiden

Bij een online gesprek is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg er daarom voor dat de online meeting ruim van tevoren is aangemaakt en dat je de link op tijd deelt met je gesprekspartner. Wil je bepaalde tools gebruiken, een presentatie laten zien of een website delen? Test en oefen dit vooraf met een collega. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en verloopt het videogesprek soepel.

2. Zorg dat je je gesprekspartner kent

Met wie heb je het videogesprek? Verdiep je goed in je gesprekspartner en zorg ervoor dat je een lijstje (persoonlijke) vragen hebt die je kan stellen. Zo ben je goed voorbereid en verloopt het online gesprek soepel. Toon daarnaast interesse in je gesprekspartner voordat je begint aan het inhoudelijke verhaal. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe iemands dag is. Door oprechte interesse te tonen in je gesprekspartner, kom je attent over.

3. Sluit alle apps voor je met het videogesprek begint

Of nou ja, alle onnodige apps. Je wilt alle programma's en tabbladen die je niet nodig hebt sluiten. Zeker als je je scherm gaat delen, is dit belangrijk. Het zou vervelend zijn als er op deze manier vertrouwelijke informatie uitlekt – of dat iemand jouw nieuwe aankopen kan bewonderen.

Het is ook handig om alle notificaties op je computer en telefoon uit te zetten. Zo voorkom je afleiding en heb je meer aandacht voor je gesprekspartner.

4. Maak voor de online meeting een actielijst

Wat wil je bereiken met het videogesprek? Zet voor je de online call begint op een rijtje wat je al weet en wat je deze meeting te weten wilt komen. Misschien wil je ook nog wat onderzoek doen naar je gesprekspartner. 

Het overzicht van wat je wilt leren tijdens het gesprek, noemen we een actielijst. Deze lijst kan je bespreken bij de start van je online meeting. Zo weten jullie beiden waarover het gesprek gaat én zie je na afloop of alle onderwerpen besproken zijn.

5. Zet je webcam aan!

De webcam is een belangrijk onderdeel van een online gesprek. Met beeld krijg je veel meer informatie dan alleen geluid. Denk aan de houding en de gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner. Met deze informatie kan je richting geven aan het gesprek.

Bellen gaat het beste vanuit een rustige omgeving met een neutrale achtergrond. Ziet de kast achter je er net wat rommelig uit? Of zit je op een open werkplek? Dan kan je je achtergrond het beste 'wazig maken’, zodat deze niet afleidt.

6. Kies gepaste kleding voor de online meeting

Een belangrijke tip: kleed je alsof je een fysieke meeting hebt. Er zijn genoeg filmpjes op internet te vinden waar een zakenman strak in pak opstaat en in zijn onderbroek voor de camera staat. Erg grappig, maar niet als het jou overkomt. Daarnaast voel je jezelf ook zekerder als je met nette kleding voor de camera staat.

Let op dat je geen (kleine) ruitjes of streepjes draagt. De camera pakt deze niet altijd goed op, waardoor het beeld onrustig wordt en afleidt.

7. Verbinding maken tijdens een videogesprek

We bedoelen hiermee geen internetverbinding, maar persoonlijke verbinding. Online gesprekken kunnen soms afstandelijk voelen, omdat je elkaar niet direct aan kan kijken. Gelukkig kan je toch voor oogcontact en verbinding zorgen. Kijk bijvoorbeeld in de cameralens, ook wanneer je zelf praat. Ben je niet aan het woord? Lach en knik! Laat je gesprekspartner merken dat je luistert.

8. Vraag feedback na afloop van je gesprek

Onze laatste tip is om je online gesprek af te sluiten met een feedbackronde. Vraag aan je gesprekspartner hoe hij of zij het gesprek heeft ervaren. De opmerkingen die je krijgt zijn zeer waardevol. Luister hier goed naar, want met deze feedback geef je jouw volgende gesprek meer impact.

Wist je dat een positieve gedachte langer blijft hangen? Vraag daarom om een complimentje! En geef er natuurlijk ook een terug. Zo geeft jouw gesprekspartner je onbewust een hogere waardering.

Meer leren over online gesprekken voeren?

Wij hebben je in deze blog een aantal tips gegeven om jou op weg te helpen met jouw videogesprekken. Wil je nog beter worden? Bekijk dan onze volledige training. 

In deze training breid je jouw communicatie- en presentatievaardigheden uit. Zo breng je jouw boodschap op een comfortabele manier online even goed over als in een face-to-facegesprek.  

Ik wil de training videoadviesgesprek met impact volgen

Bekijk alle inspiratie-artikelen
Share

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen

Hoofdlocatie

Lange Kleiweg 14
2288 GK Rijswijk

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Snel contact

070 385 86 52

Mail ons

info@train2work.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
8.30 - 17.30 uur

gratis persoonlijk advies kleine groepen, veel aandacht ijzersterk in maatwerk 100% tevredenheidsgarantie