Klantwaardering: 9,4 NRTO-keurmerk 21 jaar ervaring
4.9  Google reviews
  070 - 385 86 52     info@train2work.nl  |  contact  |   lesmateriaal train2work   info@train2work.nl  
  070 - 385 86 52  
 
home  pijltje inspiratie  pijltje Wat is het STAP-budget?

Wat is het STAP-budget?


Share
 
Auteur: Denise Paalvast
Datum: 24/03/2023

STAP-budget: volg je opleiding met een gift van de overheid

Sinds 2022 is het STAP-budget ingevoerd. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Je mag als werkende of werkzoekende een budget aanvragen van 1000 euro. Het UWV betaalt deze kosten voor een opleiding naar keuze. Een opleiding volg je bij een STAP-opleider, zoals train2work. Bijna al onze opleidingen zijn gecertificeerd en kan je het STAP-budget bij inzetten.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Bijna alle opleidingen van train2work komen in aanmerking.

 


Tip! Reserveer alvast je plek. Geef aan welke opleiding je bij ons wilt volgen. Bel ons of schrijf je in via: info@train2work.nl.

Goed om te weten: je loopt bij ons geen risico, je zit nergens aan vast. Wordt je subsidie onverwacht niet toegekend? Dan verwijderen wij je inschrijving zonder kosten.

 


 

Wat is het STAP-budget?

Tot voor kort kenden we de aftrekpost voor scholingskosten op de inkomstenbelasting. Deze regeling is afgeschaft en daar is STAP voor in de plaats gekomen. STAP is een budget van 1.000 euro met als doel om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Kost de opleiding die je wil doen meer dan 1.000 euro? Dan zal je de rest van het bedrag zelf moeten betalen. Wellicht wil je werkgever dit bedrag aanvullen.

Het STAP-budget van 1.000 euro is inclusief 21% btw. Dat is 826 euro exclusief btw. Tip! Op onze website kun je de btw-knop verschuiven en zo alle prijzen inclusief of exclusief btw bekijken.

 


 

Is er nog STAP-budget beschikbaar?

De overheid heeft dit jaar ongeveer 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor STAP. Dat betekent dat zo'n 20.000 mensen per jaar hun opleiding (deels) vergoed krijgen. Om het bedrag geleidelijk over het jaar te verspreiden, zijn er 5 tijdvakken waarin je jezelf kan aanmelden voor het STAP-budget. Per tijdvak zijn er een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Wees er dus op tijd bij, want op = op.

Je kan eenmaal per kalenderjaar het STAP-budget krijgen. Zo krijgt iedereen een gelijke kans. Als je dit jaar al een opleiding met het STAP-budget hebt gefinancierd, moet je wachten tot 2024 voor de volgende aanvraag.

 


 

Welke tijdvakken voor het STAP-budget zijn er?

Dit jaar zijn er nog 5 tijdvakken waarin je het STAP-budget kan aanvragen. Een overzicht vind je in de tabel hieronder.

Het is belangrijk dat je de aanvraag goed plant. De opleiding mag pas na 4 weken van start gaan. Dit geeft het UWV de tijd om de aanvraag te verwerken. Plan ook niet te ver vooruit! De opleiding moet binnen 3 maanden van start gaan.

Er zijn in 2023 nog 4 aanvraagperiodes te gaan, zie hieronder.

Startdatum aanvraagperiode STAP-budget Eerst mogelijke startdatum van je opleiding Uiterste startdatum van je opleiding
  4 weken na aanvraagdatum 3 maanden na afloop aanvraagperiode
1 mei 29 mei 30 september 2023
3 juli 31 juli 30 november 2023
4 september 2 oktober 31 januari 2024
1 november 29 november 31 maart 2024

 


 

Wat zijn de voorwaarden om het STAP-budget aan te vragen?

Om aanspraak te maken op het STAP-budget moet je 18 jaar of ouder en nog niet met pensioen zijn. Het is belangrijk dat je op het moment van aanvraag geen andere subsidies voor onderwijs krijgt. Je kan hierbij denken aan de lerarensubsidie of studiefinanciering. Tot slot moet je tenminste 6 maanden een Nederlandse zorgverzekering hebben.

 


 

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Het is nu tijd voor het leukste gedeelte: de opleiding kiezen. Met deze 8 stappen heb jij een bijna gratis opleiding van ons te pakken.

  1. Kies je opleiding uit op onze website.
  2. Schrijf je in. Geef op je inschrijfformulier aan dat je gebruik maakt van je STAP-budget. Natuurlijk mag je ons ook bellen om je inschrijving in orde te maken.
  3. Je ontvangt van ons een mail met daarin je STAP-aanmeldbewijs.
  4. Ga dan naar het STAP-portaal van het UWV.
  5. Log in met je DigID.
  6. Kies daar je gekozen opleiding.
  7. Vul je gegevens in. Upload hier ook het aanmeldbewijs dat je van ons hebt ontvangen. De aanvraag wordt hierna gecontroleerd. Je ziet nu ook de status van je aanvraag.
  8. Je ontvangt binnen 4 weken een bevestiging van het UWV als je subsidie-aanvraag is goedgekeurd.

 

Als alles geregeld is, ontvang je van ons de uitnodiging voor je opleiding. We zien je graag terug in onze lesruimtes! Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een certificaat van deelname. Wij regelen verder alle administratie rondom jouw opleiding met het UWV.

Goed om te weten: je loopt bij ons geen risico. Wordt je subsidie onverwacht niet toegekend? Dan verwijderen wij je inschrijving zonder kosten.

 


 

Welke opleiding kan ik volgen met het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hobbycursussen komen daarom niet in aanmerking voor het budget. Dat betekent echter niet dat alle opleidingen en cursussen saai hoeven te zijn. Bij train2work bieden we een hele reeks interessante en leuke cursussen, trainingen en opleidingen die je kan volgen.

Kies een cursus, training of opleiding met STAP-budget

 

Wil jij meer informatie over dit budget en de mogelijkheden? Bekijk de webpagina van de rijksoverheid over subsidies voor een leven lang ontwikkelen of neem contact met ons op via info@train2work.nl of 070 - 385 86 52.


Bekijk alle inspiratie-artikelen

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

NRTO Keurmerk
Springest
8,5
79 klantbeoordelingen